ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Školy, kde se učí na čerstvém vzduchu

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Školy, kde se učí na čerstvém vzduchu

Školy, kde se učí na čerstvém vzduchu

12. 09. 2018

Je to zhruba týden, co děti opět zasedly do školních lavic. Ať už je doprovázíte nebo to dávno zvládají samy, zkuste si vzpomenout, jak vypadá jejich školní zahrada. V lepším případě alespoň nějaká existuje, i když v ní kromě trávníku a několika okrasných keřů není nic zajímavého a mimo slavnostní okamžik školního focení tam děti nemají přístup. V tom horším je to betonový dvůr a v tom nejhorším ani to. Škoda, že je v září pořád příliš hezky na to, aby se člověk trápil ve školní třídě. Dnes však naštěstí pomalu ale jistě roste počet základních i mateřských škol, které svoji zahradu využívají aktivně k výuce a výchově dětí k respektu k přírodě i životnímu prostředí. Mnohé z nich je možné navštívit a zjistit víc o jejich uspořádání i metodách výuky.

Léky versus zahrada – 1:1

Málokdo by pochyboval o tom, že pobyt v přírodě je zdravý. Ne každý rodič má však dost času na pravidelné vycházky do lesa nebo babičku na vesnici, kde by děti mohly strávit celý víkend venku. Jediným místem, kde tak má dnešní dítě možnost zakusit přírodu může být školní zahrada. Školy, které zapojují venkovní výuku či hru v zahradě do osnov pro to mají řadu důvodů. Právě v prvních letech života si člověk buduje vztah k přírodě, který přetrvává do dospělosti a přispívá k zdravějšímu životnímu stylu. Venku se děti více hýbou a dýchají zpravidla kvalitnější vzduch než v interiérech plných syntetických materiálů. Pravidelný pobyt venku zlepšuje imunitu, ale také motorické nebo sociální schopnosti. Mnoha dětem s poruchou pozornosti (ADHD) pomáhá pobyt v přírodě stejně jako léky, avšak bez vedlejších účinků.

Žáci sobě

V zahradě se dá učit nebo si hrát… Nebo se učit hravou formou. Projekt zahrady ZŠ a MŠ v Myslibořicích u Jaroměřic nad Rokytnou začínal „zelenou třídou“, která sloužila pro výuku přírodopisu a výtvarné výchovy. Od prvního projektu už uplynulo 14 let a v zahradě se stále buduje. Návštěvníci zde v pracovní dny od 8 do 15 hodin mohou obdivovat arboretum listnatých stromů, jezírko, bylinkovou zahrádku, ještěrkoviště a nechybí ani kompost, hmatová stezka nebo meteostanice. Na budování zahrady se podíleli sami žáci podobně jako v případě ukázkové přírodní zahrady ZŠ Želiv nedaleko Humpolce, kterou pod vedením odborníků děti sami nejen vysázely, ale také vybavily zahradním jezírkem, skalkou, vyvýšenými záhony nebo vrbovými stavbami. Kromě pozorování přírodních procesů je tato zahrada otevřená i prostému vysedávání a lelkování s kamarády. Informační tabule a popisky rostlin slouží žactvu i široké veřejnosti, která je zde rovněž srdečně vítána.

V zahradě jako v pohádce

Zahrada MŠ v Jaroměřicích nad Rokytnou má svého dvorního zahradníka pana Vladislava Vejtasu, který pro děti vybudoval přímo pohádkové hmyzí království – broukoviště Brouka Pytlíka, Rákosníčkův vrbový domeček, nektarovou čerpací stanici motýla Emanuela, kompostér žížaly Jůlinky nebo hmyzí hotel. Děti se tak od malička naučí vnímat nejen rostliny, ale také hmyz jako důležitou součást životního prostředí, kterou je třeba chránit. To už ví i v MŠ Fišerova v Moravských Budějovicích. Zatímco pro drobné létající tvory je určen zdejší hmyzí hotel, děti mohou odpočívat pod altánkem se zelenou střechou, ve vrbovém iglú či tee-pee a mlsat jahody z místního záhonku.      

Také v Brně a okolí

Přírodní ZŠ a MŠ ale nevznikají jenom na Vysočině, jak by se mohlo zdát. Také v Brně a okolí najdeme jejich zástupce například při MŠ Pod Špilberkem nebo MŠ Pastelky, která vznikla na místě bývalého hostince v jednom z židenických vnitrobloků. V zahradě ZŠ a MŠ Lovčice mezi Brnem a Uherským Hradištěm zase chytají dešťovou vodu na hraní a zalévání a zahrada MŠ Újezd u Brna je důkazem toho, že záhonky léčivek a okrasné i ovocné keře se dobře doplňují třeba s tenisovými kurty.    

Když je škola jedlá

Pobyt v zahradě děti baví o to víc, mohou-li si ji vychutnávat všemi smysly. Vlastnoručně vypěstovaná zelenina zaručené lépe chutná a péče o záhonky děti učí trpělivosti a zodpovědnosti. V zahradě ZŠ a MŠ Nové Veselí u Žďáru nad Sázavou se pěstuje ve velkém stylu. Smíšené zeleninové a květinové záhony, ovocné keře a sad poskytuje plodiny jedlé i pro člověka, zatímco krmítka zásobují živinami ptáčky. V zahradě ZŠ a MŠ Boleradice nedaleko Hustopečí zase pěstují rostliny mimo jiné podle čtyřletého osevního postupu a pro zájemce mají připraveny i pracovní listy nebo pohlednice. Nepostradatelnou součástí všech přírodních školních zahrad jsou jednoznačně bylinkové záhonky různých forem. zahradě ZŠ a MŠ Domamil jihozápadně od Třebíče mají raritu – záhonek čínských a vietnamských bylinek. Lákají vás exotické vůně a chutě? Přijďte – zahrada není oplocená, je tedy stále přístupná veřejnosti.    

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad