ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Ve Strážnici objevíte život na zámku i v podzámčí

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Ve Strážnici objevíte život na zámku i v podzámčí

Ve Strážnici objevíte život na zámku i v podzámčí

20. 08. 2018

Odpolední čajové dýchánky v anglické zahradě nebo prostý život na vesnici v sepětí s přírodou? Láká-li vás od každého trochu, nesmíte na svých prázdninových toulkách minout Strážnici.

Samotný název i zachovalé brány svědčí o pevnostní minulosti města, jehož účelem byla za dávných časů obrana zemské hranice. Ale nebojte se! Dnes město vítá všechny s otevřenou náručí a přepestrou nabídkou cílů a aktivit od Muzea mlynářství po modrotiskovou dílnu. Ať už připlujete po Baťově kanále nebo dorazíte po svých po cyrilometodějské poutní stezce, na chvíli se tu zastavte. A nespěchejte, vždyť Strážnice si zaslouží alespoň prodloužený víkend. My vás dnes pozveme do zahrad a historické vesnice.

Z vodního příkopu okrasná zahrada

Kdybychom Strážnici navštívili ve středověku za dob krále Přemysla Otakara II., po dnešním renesančním zámku bychom se sháněli marně. Na jeho místě stával hrad patřičně opevněný a obehnaný vodním příkopem. Však také bylo nutné, aby se jeho obyvatelé, žijící v samé výspě českých zemí, dokázali ubránit nemilosrdným útokům zvenčí.

Až mnohem později, když opevnění ztratilo svůj účel, přestavěli pánové ze Žerotína hrad do reprezentativnější podoby zámku a ještě později vzal za své i vodní příkop, aby ho nahradila anglická romantická zahrada s pavilonky a skleníkem pro tropické rostliny. Tu nechal vytvořit hrabě František Antonín Magnis (1777 - 1848) na místě někdejší bažantnice. Díky němu se také zahrada zvětšila na dvojnásobek své dřívější rozlohy a rameno řeky Moravy nahradily dva rybníky s ostrůvkem. Stinné téměř lesní porosty střídaly rozsáhlé trávníky a urození hosté k zámku přijížděli dlouhou platanovou alejí přes první řetězový most na evropském kontinentu od inženýra Bedřicha Schnircha. Lávka však nebyla jediným unikátem parku. Právě zdejší zámeckou zahradu (na Moravě vůbec poprvé) ozdobily jiřiny – půvabné květiny původem z Mexika, kvetoucí na sklonku léta.

Dnes park láká zejména programem Mezinárodního folklórního festivalu. Proto až se budete cítit zmoženi festivalovým veselím, zkuste načerpat síly u některého z místních letitých stromů. Schválně, kolik lidí obejme zdejší 200 let starý, památkově chráněný akát?   

 

Jak se žilo na vesnice před sto lety

Slovácko, rozkládající se od úrodného vinařského Pomoraví až po chudobný kraj moravských Kopanic, je fascinujícím a rozmanitým koutem naší země. Jeho bohaté řemeslné, gastronomické i stavební tradice dokumentuje Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici již téměř 40 let.

Návštěva zde je cestou v čase do dob našich praprababiček, kdy život člověka od kolébky po hrob ovlivňoval koloběh ročních období a tradice, z nichž mnohé se udržovaly už od pohanských dob. Cestou v čase do dob, které ještě nejsou tak úplně dávné, ale přesto dnes už jen stěží představitelné. Jen si zkuste vzpomenout, kdy jste naposledy viděli hejno husí běhající po ulici, kozu pasoucí se na návsi nebo sedláka vedoucího kravku na pole.

V originálním skanzenu, který svými stavbami ale i upraveným terénem a druhy stromů autenticky rekonstruuje původní prostředí, můžete děti i sebe poučit o tom, jak se dříve žilo, co se jedlo, ale i jaké technologie člověk důmyslně využíval, aby si ušetřil síly.

 


 

 

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad