ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Víkend otevřených zahrad

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Víkend otevřených zahrad láká na atraktivní program do historických i přírodních zahrad

Víkend otevřených zahrad láká na atraktivní program do historických i přírodních zahrad

17. 05. 2018

Druhý červnový víkend (9.-10. června) se bude již podeváté konat Víkend otevřených zahrad – akce, v rámci níž je možné po celé republice navštívit jindy nepřístupné zahrady, či si běžně přístupné zahrady vychutnat v jiném světle – s průvodcem či kulturním programem. 

Víkend otevřených zahrad

Tradice víkendu otevřených zahrad má kořeny ve Velké Británii (Open Garden Squares Weekend), kde se rovněž koná druhý červnový víkend. Projekt si získal popularitu i v dalších evropských zemích a od roku 2010 se úspěšně rozvíjí také v České republice.

Cílem akce je propagace významu zeleně a zahradního umění, ale také činnosti zahradních tvůrců a architektů, kteří za rostlinnými scénami a kompozicemi stojí. Díky doplňkovému programu, který si řada zahrad či parků pro tuto speciální příležitost chystá, je možné představit jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvími, která jindy bývají veřejnosti skryta. Návštěvníci mají možnost se formou komentované prohlídky dozvědět více o historii, současném stavu i budoucích záměrech v zahradě či parku. V Jihomoravském kraji a na Vysočině se letos přihlásilo mnoho přírodních ukázkových zahrad, které návštěvníky seznamují s tím, jak zahradničit ohleduplně vůči přírodě. Kromě běžně či veřejně přístupných zahrad své brány otevře řada školních či soukromých zahrad, které je možné navštívit pouze o jediném víkendu v roce. 

Kam do zahrad na jižní Moravě

Z jihomoravských zahrad bude v rámci Víkendu otevřených zahrad možné navštívit bylinkové přírodní zahrady ve Valticích (zahrada Lu & Tiree Chmelar) či v Čejkovicích (Zahrada svaté Hildegardy), zahrady sloužící environmentálnímu vzdělávání (Lipka či Otevřená zahrada Nadace Partnerství), přírodní zahrady krajinného typu s roubenkami (Salaš Travičná) či historické zahrady u zámku v Mikulově nebo u hradu Kámen v kraji Vysočina. Ve stejném termínu chystají podobnou akci také v sousedním Rakousku (Schaugartentage Niederösterreich). Na speciální přeshraniční program se můžete těšit na zámku v Lysicích a v Bylinkové zahradě ve Valticích, v Dolním Rakousku pak v Arche Noah v Schiltern.

Všechny zmíněné objekty a mnoho dalších mapuje a propaguje přeshraniční projekt „GrünRaum“, na kterém se kromě Centrály cestovního ruchu-Jižní Morava, z.s.p.o. podílí také region Vysočina a spolková země Dolní Rakousko. Na webu www.dozahrad.cz tak najde ideální zahradní cíl svého výletu každý od rodičů s dětmi po seniory.   

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad