ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Jak oslavit příchod jara? Nejlépe v zahradě

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Jak oslavit příchod jara? Nejlépe v zahradě

Jak oslavit příchod jara? Nejlépe v zahradě

23. 04. 2018

Také jste si všimli, jak se příroda rázem probudila? Letošní jaro na sebe nechalo skutečně dlouho čekat. Však ještě před měsícem padal sníh. O to víc fascinující je sledovat, jak se příroda překotně probírá ze zimního spánku, jako by se snažila dohnat zdržení, které kvůli neústupnosti zimy nabrala. Koho by nelákalo vyjít ven na zahradu a konečně se nadechnout svěžího jarního vzduchu, který vlévá optimismus do žil. Že nemáte vlastní zahradu? Nevadí! Zahrady jižní Moravy a Dolního Rakouska Vás přivítají s otevřenou náručí.

Oslava okamžiku

Právě v dubnu se příroda obléká do snad nejkrásnější a nejsvěžejší zelené. Ve městě rozkvétají okrasné keře a stromy a i krajina barví doběla ovocné sady i trnky na mezi. Úchvatná podívaná však trvá jen chvilku, proto neváhejte, sedněte třeba na kolo a oslavte jaro piknikem v parku, jako to dělají v Japonsku, kde kvetení sakur, příbuzných našich třešní, slaví celá země. Pomíjivá krása rozkvetlých třešní, jabloní či mandloní sice trvá jen pár dní, kdo to nestihne, však nemusí zoufat. V zahradách je vždy co obdivovat. 

Krása zahrad spočívá v jejich proměnlivosti

Ať už se jedná o zahrady šlechtických paláců či novodobé zahrady s certifikátem Přírodní zahrada (Natur im Garten), skutečné skvosty krajinářské architektury jsou působivé po celý rok. Vždy zde najdeme něco krásného, co upoutá naši pozornost. To není samo sebou. Za plánem zahrady stojí krajinářský architekt, který ovládá umění komponování rostlin tak, aby dohromady vznikaly ty nejkrásnější scény a kompozice. K tomu musí znát stovky druhů květin, stromů a keřů. Vědět, dobu a barvu jejich květu i to, jestli se hodí na sluníčko či do stínu, jak moc potřebují zalévat a s jakými rostlinnými sousedy budou na kordy nebo zadobře.

Proč je tvůrce zahrad také architekt?

Duben se v některých zemích slaví jako měsíc krajinářské architektury. Ale v čem spočívá práce takových krajinářských architektů? Architekt navrhuje domy, krajinářský architekt zahrady a parky. Oba se snaží zkrášlovat a zlepšovat náš životní prostor, využívají k tomu ale rozdílné prostředky. Zatímco architekti své budovy staví z neživých materiálů, jako jsou beton či cihly, krajinářští architekti pracují převážně s rostlinami – živým materiálem. O ten je třeba se starat a dlouhá léta ho tvarovat a usměrňovat, aby se kousek ráje neproměnil v neprostupnou džungli. Práce krajinářských architektů a zahradníků vysázením zahrady nekončí, ale začíná. Aby vzniklo krásné dílo, je třeba velké trpělivosti a stálé péče. Historické zahrady, které tak moc obdivujeme, na začátku nevypadaly tak, jak je známe dnes. A věřte, že by nám jejich tehdejší tvůrci i majitelé pohled na vzrostlé stromy záviděli. Pojďte spolu s jarem oslavit také práci krajinářských architektů – stačí jen některé z jejich děl navštívit.

 

 

 

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad