ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Velký potenciál pro přeshraniční zahradní turistiku

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Velký potenciál pro přeshraniční zahradní turistiku

Velký potenciál pro přeshraniční zahradní turistiku

24. 10. 2019

V rámci přeshraničního projektu „GrünRaum“ programu Interreg se spojili partneři z Dolního Rakouska, jižní Moravy a Vysočiny za účelem zjištění turistického potenciálu otevřených zahrad a parků v projektovém území a zpracování společné nabídky. V uplynulých třech letech vznikla přeshraniční síť zahrad, historických parků a zelených prostor, v které probíhá vzájemná výměna znalostí a zkušeností. Byly shromážděny společné znaky a zvláštnosti hmotného a nehmotného přírodního a kulturního dědictví v příslušných regionech, jež se pak zpracovaly v podobě příběhů.

 

V Dolním Rakousku byl v roce 2007 založen spolek „Die Gärten Niederösterreichs“ zabývající se ekologickým, zdravým a udržitelným rozvojem zahrad určených návštěvníkům v Dolním Rakousku. „Našimi dvěma hlavními cíly je zajištění pozice Dolního Rakouska v mezinárodní zahradní turistice a zprostředkování ekologické zahradní ideologie,“ říká Reinhard Kittenberger, předseda spolku „Die Gärten Niederösterreichs“, který vyzdvihuje udržitelný užitek projektu GrünRaum programu Interreg: „Tento projekt nám poskytl šanci učit se jeden od druhého, získat nové impulzy a seznámit návštěvníky s nabídkou v přeshraničním projektovém území.“

 

Christoph Madl, jednatel společnosti Niederösterreich-Werbung, zdůrazňuje rozvoj dolnorakouského cestovního ruchu. „Pomocí přeshraničních projektů, jako byl třeba Pop-Up Garten, se snažíme o zachování atraktivity naši zahradní nabídky také v budoucnu a o inovativní postupy.“ Česká republika se vyvinula v jeden z nejdůležitějších zahraničních trhů v Dolním Rakousku. Počty přenocování českých návštěvníků se v minulých 10 letech více než zdvojnásobily. „V roce 2018 jsme evidovali 136 000 noclehů turistů z České republiky.“

 

„Naše dlouhodobá motivace spočívá ve využití vzrůstajícího zájmu o přírodní a kulturní bohatství historických zahrad a parků a ve využití tohoto velkého potenciálu pro rozvoj přeshraničního udržitelného cestovního ruchu,“ uvádí Pavla Pelánová, ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava.

 

Vysoká škola IMC Fachhoschule Krems jako vědecký projektový partner zde poskytla své odborné studie a analyzovala mimo jiné profily a požadavky různých typů návštěvníků zahrad. Na základě těchto poznatků vznikl manuál obsahující kritéria kvality, jenž slouží jako základ pro další rozvoj produktů. „Tímto manuálem dáváme návod, jak zvyšovat kvalitu zážitků v zahradách a parcích a jak dále udržitelně rozvíjet zahradní turistiku jako hospodářský faktor,“ říká Claudia Bauer-Krösbacher, vedoucí studijního oboru „Tourism and Leisure Managament“ na IMC Fachhochschule Krems.

 

Projekt GrünRaum byl financován v rámci EU programu „INTERREG V-A Rakousko-Česká republika“.

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad