ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Odhalte tajemství Moravského krasu

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Odhalte tajemství Moravského krasu

Odhalte tajemství Moravského krasu

17. 07. 2019

Co by kamenem dohodil od Brna se rozprostírá krajina s hlubokými kaňony a tisícovkou jeskyň, které po miliony let sochala voda dešťů, potoků a řek do podloží bílého vápence – Moravský kras. Objevte, co stojí za vznikem krápníků a jak se žilo lovcům mamutů v dávných dobách, kdy ještě neexistovala města a krajinou se místo aut proháněli bizoni. Dům přírody Moravského krasu není žádné další nudné muzeum. Nabízí vnitřní i venkovní interaktivní expozice a 3D kino, kde na vlastní oči uvidíte, jak geologický klenot chráněné krajinné oblasti vznikal. Díky poloze v srdci krasu je ideálním výchozím bodem výletu. Pro toho, kdo chce poznávat přírodu přímo v terénu, jsou o prázdninách připraveny komentované prohlídky s odbornými průvodci. A na své si přijdou i mlsné jazýčky! Program Domu přírody je v srpnu opravdu nabitý.

Ne tak docela obyčejný les

Moravský kras má v ČR jednoznačné prvenství. Jedná se o nejvíce zkrasovatělé území u nás. Co to znamená? Pod povrchem zdánlivě obyčejného bukového lesa se rozkládá tajuplný a rozmanitý podzemní svět s rozlehlými krápníkovými jeskyněmi a říčkami, po kterých se doslova sléhá zem. Kam mizí a kde se ta zvláštní krajina vzala? V Domě přírody Moravského krasu vás na výlet vyzbrojí vědomostmi. Můžete si tu zkusit krajinu sami přetvářet a promítat nebo na 3D stole listovat množstvím map se zdejšími nejzajímavějšími cíli. Krátký odpočinek v 3D kině a pak už hurá ven! K Punkevní jeskyni s Vodním a Pohádkovým dómem se můžete přepravit ekovláčkem a pohodlně – kabinkovou lanovkou – se svezete také k proslulé 138 metrů hluboké propasti Macocha. Který čtenář Lovců mamutů by ji neznal. Ale pozor! Příhody z knížky Eduarda Štorcha nejsou jenom spisovatelskou fikcí. Pravěcí lidé tu kdysi skutečně žili a místní jeskyně jim sloužily jako obydlí. Víme to díky nálezům kostí a střepů, i když dnes zde přebývají už jenom netopýři. 

Srpnové akce v Domě přírody

Komentované procházky

Po nejkrásnějších místech krasu vás na komentované procházce provede Stráž přírody Moravského krasu. Dozvíte se informace o fauně, floře i geologii. Trasy jsou dlouhé od 3 do 8 kilometrů. Trasa není vhodná pro kočárky, kratší vycházku však mohou zvládnout i děti. Na stránkách Domu přírody brzy naleznete vypsané termíny.

Jarmark - potěšení pro chuťové pohárky

Ukázky řemesel a regionální výrobky různého druhu se představí na Regionálním jarmarku spojeném s oslavou narozenin Domu přírody, který se uskuteční 17. srpna 2019.

Těšit se můžete na dílničky pro děti i dospělé, šifrovačku Krasopýrkovu hru, bohaté občerstvení i doprovodný program a také zvýhodněné vstupné do expozice.

A ještě o jeden důvod k návštěvě navíc: Chladivá náruč lesa poskytuje při tropických teplotách osvěžení a úlevu vždy. Krasová údolí jsou však typická tzv. teplotními inverzemi. To znamená, že i když je všude jinde vedro k padnutí, v krasových roklích je o několik stupňů méně a daří se tu proto i chladnomilné vegetaci. 

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad