ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Víkend otevřených zahrad: Kam do zahrad v Brně

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Víkend otevřených zahrad: Kam do zahrad v Brně

Víkend otevřených zahrad: Kam do zahrad v Brně

31. 05. 2019

Druhý červnový víkend (8. a 9. června) mají milovníci zahrad tučně vyznačený v kalendáři. Po celé republice se totiž koná tradiční Víkend otevřených zahrad, kdy je možné navštívit objekty jindy nepřístupné, zúčastnit se unikátních workshopů nebo si popovídat s místními zahradníky či majiteli. Tentokrát vám představujeme trojlístek zahrad z moravské metropole.

Za elegancí první republiky do vily Stiassni

Na konci 20. let postavil populární brněnský architekt Ernst Wiesner pro rodinu továrníka Alfreda Stiassni vilu ve funkcionalistickém stylu. Bylo nemyslitelné, aby luxusní rezidence nebyla obklopena stejně působivou zelení, proto o několik let později vznikla také zahrada, která patřila mezi největší v Československu. Rodina židovského původu se z nového domova těšila jen několik let. Byla nucena prchnout před nacistickou persekucí a rovněž po válce jí byl návrat zapovězen. Vilu čekal osud luxusního hotelu pro významné státní návštěvy.

Okolí budovy se před několika lety dočkalo rekonstrukce, která návštěvníkům věrně znázorňuje, jak vypadala prvorepubliková zahrada. Prostory bezprostředně navazující na dům sloužily především reprezentativním účelům. Původní majitelé holdovali sportu, a proto nechybí ani plavecký bazén a tenisový kurt – do té doby nikterak běžné zahradní prvky. Díky dispozici rozkládající se na několika výškových úrovních a umným rozmístěním dřevin bylo možné zakomponovat i dvojici skleníků, ovocný sad a kuchyňskou zahradu, které poskytovaly čerstvou zeleninu pro slavnostní tabule, aniž by si jich vážení hosté v zahradě všimli.

O Víkendu otevřených zahrad budou odhaleny nově vytvořené informační cedule věnované zajímavým místům zahrady. Bude-li přát počasí, jsou pro návštěvníky připraveny deky pro pohodlné spočinutí ve stínu stromů.  

Slyšet zahradu

Coby kamenem dohodil od vily Stiassni se v Lipové ulici nachází ukázková přírodní zahrada Lipka. Jejím cílem je poučit malé i velké o zahradnické moudrosti našich předků či o původu potravin. Pracuje se zde s přírodními materiály, ožívají staré tradice a rukodělná řemesla. V Lipce se však zahrada vychutnává také ušima! Zvukové prvky jako zvonička ze dřeva a kamene, dendrofon či zvuková spirála ze staré duté jabloně a kmenů akátů svědčí o tom, že kouzlo zahrady nespočívá pouze ve vizuálním zážitku.

V sobotu 8. června bude zahradou od 10 do 15 hodin provázet místní zahradnice Jarka Siničáková, která ráda zodpoví dotazy mimo jiné k zeleným střechám, vyvýšeným či bylinkovým záhonům nebo kompostu.

Burza pokojovek či japonská kokedama v Otevřené zahradě

Vzdělání hravou formou je zasvěcena i Otevřená zahrada na Údolní ulici. Zdejší interaktivní stanoviště seznamují návštěvníky s přírodními zákony, ale i zemědělským koloběhem od zeminy po vidličku. Otevřená zahrada se dá navštívit celoročně, na neděli 9. června (od 10 do 18 hodin) je však připraven speciální program.

Kromě komentovaných prohlídek (v 11.00 a 13.30) na vás čekají workshopy přirozené luční floristiky či japonského způsobu pěstování rostlin kokedama. Lektory se stanou mistři floristi z květinových ateliérů Kvítí z lesa a Květinka Bellis. Zapojit se můžete do burzy pokojovek, o jejichž pěstování se rovnou v místní poradně můžete informovat. A na své si přijdou i bylinkový nadšenci. Těšit se můžete i na projektový stánek GrünRaum s informačními materiály a překvapením.

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad