ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Víkend otevřených zahrad se blíží

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Víkend otevřených zahrad se blíží

Víkend otevřených zahrad se blíží

27. 05. 2019

Druhý červnový víkend (8.-9. června) se bude již podesáté konat Víkend otevřených zahrad – akce, v rámci níž je možné po celé republice navštívit jindy nepřístupné zahrady, či si běžně přístupné zahrady vychutnat v jiném světle – s průvodcem či kulturním programem. 

Více o tradici akce

Tradice víkendu otevřených zahrad má kořeny ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend), kde se koná v tomtéž termínu. Projekt si získal popularitu i v dalších evropských zemích a od roku 2010 se úspěšně rozvíjí také v České republice.

Cílem akce je propagace významu zeleně a zahradního umění, ale také činnosti zahradních tvůrců a architektů, kteří za rostlinnými scénami a kompozicemi stojí. Díky doplňkovému programu, který si řada zahrad či parků pro tuto speciální příležitost chystá, je možné se seznámit s mnohdy dramatickými příběhy zahrad. Návštěvníci se formou komentované prohlídky dozví více o historii, současném stavu i budoucích záměrech v zahradě či parku. V Jihomoravském kraji na Vysočině se letos přihlásilo mnoho přírodních ukázkových zahrad, které návštěvníky poučí o tom, jak zahradničit ohleduplně vůči přírodě. Kromě běžně či veřejně přístupných zahrad své brány otevře řada školních či soukromých zahrad, které je možné navštívit pouze o jediném víkendu v roce. 

Kam do zahrad na jižní Moravě

Z jihomoravských zahrad bude v rámci Víkendu otevřených zahrad možné navštívit bylinkovou přírodní zahradu ve Valticích (zahrada Lu & Tiree Chmelar), zahrady sloužící environmentálnímu vzdělávání (Lipka či Otevřená zahrada Nadace Partnerství) a speciální program se chystá také v zahradách zámku Lysice nebo v Otevřené zahradě Nadace Partnerství.

Všechny zmíněné objekty a mnoho dalších mapuje a propaguje projekt „Do zahrad“, na kterém se kromě Jihomoravského kraje podílí také kraj Vysočina a spolková země Dolní Rakousko. Na webu www.dozahrad.cz najde ideální zahradní cíl svého výletu každý od rodičů s dětmi po seniory.    

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad