ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Spadané listí - pravý poklad v zahradě

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Spadané listí - pravý poklad v zahradě

Spadané listí - pravý poklad v zahradě

20. 11. 2018

Na sklonku podzimu vzbuzují stromy bez listí melancholickou náladu. Jsou předzvěstí období nevlídného, chladného počasí a dlouhých nocí – i přes svoji vizuální působivost jsou zkrátka smutnými posly nadcházející zimy. Stromy bez listí také znamenají nevyhnutelnou námahu při jeho odstraňování z trávníku, záhonů či cestiček. Zkrátka z míst, kde nemá co dělat a odkud ho musíme odstranit dřív, než nás soused obdaří výmluvně pozvednutým obočím. Dříve než však pestrobarevnou nadílku odnesete do (bio) odpadu, zadržte! Pro vaší zahradu je opadané listí cenná surovina.

K mulčování neslouží jen kůra

Mulč - zvláštní slovo pocházející z angličtiny vlastně znamená „pokrývání půdy“. Zatímco v zahradě hojně mulčujeme zejména kvůli zamezení růstu plevelů, nastýlání přináší řadu dalších pozitiv. Podporuje jím intenzivnější činnost půdních organismů, zvyšujeme obsah potřebného humusu a naopak snižujeme výpar vody čili její spotřebu. Spadané listí je na podzim nejdostupnějším mulčovacím materiálem, na některých místech v zahradě je tak jeho odstraňování nežádoucí.

Například mezi skupinami dřevin a pod keři dobře poslouží jako přirozený půdní kryt, který ochrání kořeny rostlin před promrznutím. Aby se listí s prvním větším zafoukáním nerozlétlo po celé zahradě, stačí jen přehodit chvojím. Také na trvalkovém záhoně můžeme listí v klidu ponechat. Pozor ale u rostlin jako je divizna, náprstník nebo lilie bělostná – ty by pod vrstvou mokrého listí mohly shnít.

Na trávníku se sice hrabání nevyhneme, sesbíraný materiál se nám ale bude hodit třeba na prázdnotou zejícím zeleninovém záhoně. Přemýšleli jste někdy nad tím, co se na něm po sklizni děje? Tzv. černý úhor je velmi náchylný k nevratnému poškození, zejména leží-li ve svahu. Na vině je vodní eroze, probíhající zejména za silných dešťů. Prudce padající dešťové kapky zeminu utužují a rozbíjejí na drobná zrnka, která následně voda odnáší pryč a pomalu ale jistě tak snižuje úrodnost našeho záhonku. Také vítr a slunce odhalené zemině neprospívají. Půdu vysušují a vytvářejí nehostinné prostředí pro důležité půdní organismy. Nastýlka nejen z listí pak funguje jako skvělý štít, který brání nadměrnému vypařování a agresivním nárazům dešťových kapek.

Aby výhod nebylo málo, rozkládající se hmota uvolňuje živiny a humusové látky zpátky do půdy, aby mohly být příští rok zase k dispozici. Za pořádnou vrstvu listí vám poděkují i zvířátka, která zde v zimě najdou útočiště.

I kapesní zahrada si zaslouží vlastní kompost

Kromě mulčování se opadané listí samozřejmě skvěle hodí na kompost. Pokud nad jeho založením váháte, vězte, že své zahradě tím uděláte opravdovou radost. Zatímco umělá hnojiva poskytují potřebné látky rostlinám, půdě žádné benefity nepřináší, ba jí mohou z dlouhodobého hlediska dokonce škodit. Snižují její úrodnost i tolik potřebnou schopnost zadržovat vodu. Naopak kompost, co by přírodní hnojivo v první řadě neživí rostliny, ale krmí půdní bakterie, houby, hmyz a žížaly. Ty dokáží z anorganických a organických odpadních látek uvolnit živiny pro rostliny a díky své aktivitě vytvářejí přívětivé prostředí pro kořeny. Jejich hlavní pochoutkou je kompost, zelené hnojení a nastýlka. Nádoby ke kompostování dnes existují v mnoha rozměrech, svůj vlastní kompost si tak můžete dopřát i panelákovém bytě.

Více nejen o mulčování a kompostování

V přírodních zahradách z našeho katalogu se dozvíte informace o mulčování, kompostování i dalších principech zahradničení ohleduplného k přírodě. Kromě publikací jsou pro vás připraveny kurzy či komentované prohlídky zahrad. Pro aktuální info sledujte náš kalendář akcí nebo stránky zahrad Lipka v Brně, Občanského sdružení Přírodní zahrada, Ekologického institutu Veronica nebo Chaloupky.

 

 

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad