ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Zámecké zahrady se otevírají opět návštěvníkům

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Zámecké zahrady se otevírají opět návštěvníkům

Zámecké zahrady se otevírají opět návštěvníkům

27. 03. 2019

Většina památek ve správě Národního památkového ústavu zahájí hlavní sezonu v sobotu 30. března a také se otevřenou návštěvníkům s jarem se probouzející zámecké zahrady a parky.

I v letošním roce pokračuje dlouhodobý projekt s názvem Po stopách šlechtických rodů, jehož cílem je připomínat kulturní, společenské a historické odkazy významných aristokratických rodů. Letošní, v pořadí již devátý, ročník se zaměří na rod Gallasů a Clam-Gallasů, který je spojen především se severními Čechami. Ústředními objekty roku 2019 se tak stanou hrad a zámek Frýdlant, zámek Lemberk a hrad Grabštejn, na nichž proběhne i oblíbená Hradozámecká noc. Akce se letos představí v novém pojetí – započne již dopoledne na zámku Lemberk, pokračovat bude na Frýdlantu a stěžejní večerní a noční program proběhne na hradu Grabštejn. V rámci NPÚ se do roku věnovaného rodu Gallasů a Clam-Gallasů zapojí také zámky Krásný Dvůr, Libochovice, Sychrov a Opočno.
 

Zajímavost z jižní Moravy: Otevření sala terreny v Lysicích

V sobotu 30. března bude pro návštěvníky poprvé otevřena restaurovaná sala terrena na zámku Lysice. Obnovy, jež byla zahájena v loňském roce, se tak dočkala unikátní manýristická malířská výzdoba technikou fresco secco, která zachycuje maríny, mořské živočichy i veduty měst. Námět je odkazem na kavalírskou cestu Čerčinckých z Kácova, tehdejších majitelů zámku a panství a stavitelů zahradního sálu. Restaurována byla i mozaiková dlažba či mramorový krb s terakotovým reliéfem.

Zdroj: NPÚ
 

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad