ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Víkend otevřených zahrad i ve vaší zahradě

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Víkend otevřených zahrad i ve vaší zahradě

Víkend otevřených zahrad i ve vaší zahradě

11. 03. 2019

Povídá se o vaší zahradě, že je nejkrásnější v okolí? Je vaší chloubou a zároveň koníčkem, o kterém umíte hodiny vyprávět? Rádi byste své okolí poučili, jak se starat o rostliny, zahradní jezírko nebo třeba kompost? Ať už pečujete o zahradu rodinnou nebo třeba školní, pojďte se i vy letos zapojit do akce Víkend otevřených zahrad. Díky ní se 8. a 9. června 2019 ukážou veřejnosti po celé republice známé i neznáme zahrady v jiném, nezvyklém světle. Plné zážitků, poznání a nových setkání. Vaše zahrada se zařadí po bok světoznámých klenotů zahradní tvorby i výkvětu čiré zahradnické vášně. Že máte co ukázat a chuť přivítat hosty? Směle do toho! Rozšiřovat povědomí o zahradním umění stojí za to. Vždyť české zahrady mají co nabídnout!

Když zahrady otevírají své brány

Zahrada hraje v naší kultuře významnou roli. Poskytuje obživu i potěšení. Inspiruje umělce a může být sama umělecky ztvárněna. Představuje náruč domova i symbol společenské prestiže. Zahrada je mikrosvět, v němž se činnost přírody a člověka snoubí v úchvatné synergii. Zahrady jsou však zároveň oázou klidu a soukromí, která je přístupná jen malému okruhu návštěvníků z řad rodiny a přátel. Aby se jejich nádherou mohli kochat i lidé, kteří třeba vlastní zahradu nemají nebo touží po inspiraci, byla zavedena tradice Víkendu otevřených zahrad. Nejprve ve Velké Británii a o roku 2010 také u nás. Od té doby každý rok přibývá zúčastněných zahrad a setrvale roste také počet návštěvníků. Loni celkem 193 objektů navštívilo 50 000 návštěvníků. Řadu z nich zlákala touha po poznání právě jindy nepřístupných zahrad. Vždyť koho by nelákalo tajemství.  

Přivítat hosty na své zahradě? Proč ne?!

Víkendu otevřených zahrad se tradičně zúčastňují historické zámecké či vilové zahrady, kromě nich také přírodní zahrady škol a školek a nechybí ani zahrady soukromé. Na své si přijdou zastánci ekologicky šetrného zahradničení i milovníci tradiční květinové opulentnosti. Každý má jiné preference, proto si své hosty jistě najde i vaše zahrada. Na co návštěvníky nalákat? Kromě spočinutí v malém ráji je klíčem k úspěchu jednoznačně rozmanitý kulturní program – koncerty, výstavy, divadelní představení, přednášky o bylinkách či workshopy. Co by nikdy nemělo chybět je program pro rodiny s dětmi a zejména komentované prohlídky, vyprávějící příběh zahrady a upozorňující na pozoruhodné rostliny, umělecké prvky či jiné elementy. O něčem dobrém na zub nemluvě.       

Jak na to?

Máte zahradu, kterou byste rádi předvedli světu, a nechybí vám organizační talent. Pak stačí zavítat na stránky www.vikendotevrenychzahrad.cz, kde kromě přihlášky naleznete celou řadu užitečných rad a přehled nejčastěji kladených dotazů. Značka „Víkend otevřených zahrad“ je již etablovaným pojmem, který se v červnu každoročně skloňuje v médiích s celorepublikovou působností. Podáním oficiální přihlášky se také vy stanete součástí rodiny zahrad, které tato značka zastřešuje a propaguje. Za krásnými zahradami totiž není třeba vážit dlouhé cesty, občas se pravé poklady skrývají za humny. 

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad