ZAVŘÍT SEZNAM

Můj seznam

MOJE ZAHRADY

Nemáte v seznamu žádné zahrady. Vyberte si v našem katalogu.

Akce, které navštívit

Nemáte vybrané žádné akce. Podívejte se na náš kalendář akcí.

"Projekt je spolufinancován EU z programu Interreg Rakousko-Česká republika."

CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
CZ / DE / EN
Čtyři důvody, proč navštěvovat zahrady

Novinky

Zde se nacházíte: Domů / Novinky / Čtyři důvody, proč navštěvovat zahrady

Čtyři důvody, proč navštěvovat zahrady

06. 02. 2018

Zahrada jako naplněná touha po ráji

Kdo by netoužil spočinout aspoň na okamžik v ráji. Ať už tento pojem může znamenat pro každého něco jiného, ráj je ve většině případů zobrazován právě jako zahrada – zdaleka nejen v bibli. Oáza bezpečí a hojnosti – rozmanité fauny a bujné flóry. Není divu, že v nás představa rajské zahrady vyvolává libé pocity. Člověk je k zahradám, parkům a přírodě magneticky přitahován, protože se dlouhá tisíciletí v prostředí tvořeného zelení vyvíjel. Touha po kontaktu s rostlinami je v něm zakořeněna dodnes. Ne nadarmo se říká, že naše oči nejlépe relaxují při pohledu na zelenou barvu. Zahrady jsou také útočištěm mnoha chráněných druhů zvířat a vzácných rostlin, které se v krajině okolo už nevyskytují nebo které byly dovezeny ze vzdálených končin.

Zahrada je umělecké dílo

Stejně jako touha po návratu do lůna přírody je člověku blízká touha po kráse. Zahrady v sobě díky proměnlivosti rostlin a počasí i zručnosti zahradníků spojují obojí. Jen si představte libovolný zámek bez zahrad? Jeho krása by jistě nebyla tak omračující, kdyby nebyl usazen v honosné francouzské zahradě či umně zakomponován do přírodní scenérie – na skalnatý ostroh nebo jako dominanta anglického parku. Šlechtici, kteří budovali svá sídla, si toho byli dobře vědomi a díky tomu dnes můžeme v Čechách na Moravě i v Rakousku obdivovat řadu zámeckých zahrad z různých historických období, mezi nimiž jistě každý najde svého favorita.  

Zahrady léčí tělo i ducha

O blahodárné moci přírody by dnes jen málokdo pochyboval, ale přemýšleli jste někdy, proč je v lese tak příjemně? Ať už v lese nebo v zahradě či parku oceníme příjemný chlad a ticho. Zatímco hluk způsobuje nemoci kardiovaskulárního systému a ovlivňuje také pozornost žáků ve školách, zeleň hluk odráží, rozptyluje a pohlcuje. Stromy jsou výkonnými přírodními klimatizacemi, které vzduch ochlazují ale i čistí, protože zachycují škodlivé částice a polétavý prach.

Jeden z největších škůdců zdraví je v moderní společnosti bezesporu stres. Pobyt v zahradách a parcích či mnohdy pouhý pohled z okna do zeleně působí dle řady průzkumů proti stresu a kromě blahodárných účinků na psychiku zdravého člověka, urychlují také rekonvalescenci nemocných. Zeleň regeneruje psychické a fyzické síly potřebné pro každodenní fungování. Pobyt v přírodě podporuje imunitu a kromě jiného zlepšuje také pozornost dětí trpících ADHD. A to jsme ani nezmínili zahradní léčivé bylinky…

Zahrady jsou inspirace

Zahrada je nevyčerpatelným zdrojem umělecké inspirace. Impresionista Claude Monet na svých obrazech často ztvárňoval scény z vlastní zahrady ve francouzském Giverny a do tajemné zahrady zasadil příběh známé pohádky i český ilustrátor Jiří Trnka.  Ať už jste v sobě nalezli umělecký talent nebo ne, zahrady mají každému co nabídnout. Například tipy, jak zahradničit v souladu s přírodou, nabízí ukázkové zahrady Natur im Garten. Nakonec právě zahradničení a pobyt na čerstvém vzduchu je kreativní činností, která přispívá k dlouhodobému udržení kondice a pevného zdraví. A po tom jistě touží každý.

Novinka předchozí Novinka následující

vyhledávání

archiv

Mapa zahrad

Jižní Morava

58 zahrad